miercuri, 12 noiembrie 2008

uzina tractorul = tun imobiliar

Cele mai negre previziuni legate de soarta uzinei Tractorul s-au adeverit astăzi, cînd firma Flavus Investiţii, cea care a cumpărat uzina, a confirmat toate acuzaţiile conform cărora fabrica se va transforma într-un tun imobiliar. Pe cele 120 de hectare ale fostei fabrici braşovene va răsări un cartier rezidenţial, care va cuprinde locuinţe, centre comerciale, spaţii pentru birouri şi multe zone verzi. Din fosta uzină vor mai rămîne doar turnul de la intrarea principală şi aleea pe care ,vreme de peste 80 de ani, mii de muncitori mergeau la lucru.
Fosta uzină Tractorul se va transforma într-un nou centru urban, care va avea peste 15.000 de locuitori, aproximativ 12.000 de locuri de muncă şi 20.000 de vizitatori pe zi. Cartierul se va numi Coresi si va cuprinde aproximativ 10 hectare de parcuri, 6000 de apartamente, zone de recreere, birouri, un shopping mall, parcări şi chiar spaţii pentru producţie. Flavus Investiţii spune că proiectul este cel mai mare proiect de regenerare urbană din sud-estul Europei şi necesită investiţii totale de cel puţin 1,5 miliarde de euro. Cartierul Coresi se va construi treptat, pe module, construcţia primului modul urmînd să fie începută la mijlocul anului viitor. Primul modul va cuprinde un shopping mall, care va fi finalizat în 2011, un parc şi 300 de apartamente. Valoarea investiţiei pentru primul modul se ridică la 150 de milioane de euro.
Viitorul cartier Coresi va fi terminat în următorii 10-15 ani. Din fabrica de tractoare vor mai rămîne turnul cu însemnele uzinei, care va fi integrat în viitorul centru expoziţional din complex şi aleea principală, care va deveni pietonal. În final, vor exista 5 module, separate între ele de străzi şi parcuri. Conform masterplanului, în Coresi se vor construi, alături de blocuri, malluri şi clădiri pentru birouri, un centru expoziţional pe o suprafată de 25.000 de metri pătraţi, un hotel cu sală de conferinţe de 700 de locuri, un campus universitar pentru 4 dintre facultăţile universităţii Transilvania, o clinică de dializă şi chiar un spital nou. „Acum realizăm studii de mediu, pentru a stabili cît de infestat este terenul, în condiţiile în care aici s-a desfăşurat activitate industrială vreme de peste 80 de ani. Vom lua lucrurile treptat şi vom rezolva problemele una cîte una, începînd cu cele de mediu”, spune asministratorul Flavus Investiţii, Silviu Savin.
Flavus Investiţii a achiziţionat uzina Tractorul cu suma de 82 de milioane de lei, sumă care include şi TVA-ul. Conform contractului, Flavus se obligă să păstreze obiectul de activitate al fabricii de tractoare timp de cîţiva ani. Numai că, în masterplanul viitorului cartier Coresi nu este inclusă nicio secţie pentru produs utilaje agricole. Noul proprietar spune că la mijloc este o neînţelegere,cîtă vreme firma este obligată să păstreze în statut producerea de tractoare ca obiect de activitate, nicidecum să şi fabrice tractoarele la Braşov.