vineri, 18 martie 2016

La nivelul conducerii acestui oraș, în întregul său, se impune o ecologizare prin ”defrișare”, susține candidatul PER la Primăria Brașov, Mariana Sebeni-Comșa

Un interviu publicat in Gazeta Brasovului, editia din aceasta saptamana.

Partidul Ecologist Român este singura formațiune politică din Brașov care și-a desemnat candidatul pentru funcția de primar al Brașovului după ce a consultat, vreme de aproximativ un an, societatea civilă. Au fost propuși pentru calitatea de candidat membri ai mediului universitar brașovean, ai mediului de afaceri, medici, avocați și reprezentanți ai societății civile. Jurnalista Mariana Sebeni-Comșa a fost cea care a adunat cele mai multe aprecieri, prin urmare a fost desemnată candidata PER pentru funcția de primar în alegerile din iunie, ca reprezentantă a societății civile.  Așadar, PER intră  încrezător în această competiție, pentru că Mariana Sebeni-Comșa este singurul candidat care nu a fost niciodată nici consilier local, nici consilier județean, nici viceprimar, nici primar, prin urmare nu poate fi acuzată de către brașoveni că ar fi putut face ceva pentru acest oraș și nu a făcut-o.  Dimpotrivă, jurnalista Mariana Sebeni-Comșa, în calitatea sa de corespondent zonal pentru BBC  World Service, Radio România, TVR sau Evenimentul Zilei a apărat constant, vreme de 25 de ani, interesele brașovenilor, semnalând neregulile comise de cei care conduc orașul și care își doresc astăzi  să îl conducă și în următorii 4 ani.
B.P.PER : Care crezi că ar fi prima măsură de luat după câștigarea fotoliului de primar?
Mariana Sebeni-Comșa :. Cred că mâna unei femei ar trebui să se facă simțită imediat. Prin urmare, vom începe ”curățenia” și vom scăpa de petele puse de corupție pe imaginea orașului nostru Noi, brașovenii, suntem oameni mândri de orașul acesta, însă mândria ne este umbrită de dosarele întocmite de DNA pentru oamenii de la vârful orașului și județului. Sintagma ”Brașov, orașul corupților” va dispărea numai dacă vom face o ecologizare prin ”defrișare”, adică înlăturând tot ceea ce este putred aici. Vor dispărea contractele publice date pe ochi frumoși, licitațiile organizate cu dedicație, afacerile aranjate,dar plătite de la buget, cu banii brașovenilor, funcțiile date pe alte criterii decât cele ale competenței. Caietele de sarcini vor fi întocmite astfel încât orice om de afaceri să poată participa la licitații, nu doar unii, mereu aceiași. Proiectele vor fi finanțate numai după consultări cu societatea civilă, pentru ca toți concitadinii mei să știe de ce, pe ce, cum și cât s-a cheltuit din banii urbei.
B.P.PER : Faptul că ești femeie poate reprezenta un avantaj, sau un dezavantaj în această competiție?
Mariana Sebeni-Comșa : Nu cred că acest lucru este relevant pentru brașoveni. Nici pentru mine. Nu știu cum îi influențează asta, însă, pe partenerii mei de competiție. Înainte de orice, sunt un om al cetății. Dar, dacă ceilalți candidați au impresia că sunt ușor de ”bătut” doar pentru că sunt femeie, atunci se înșeală. Eu tratez orașul acesta așa cum am făcut-o mereu. Ca pe propria mea casă. Îl iubesc și îl respect, îi simt lipsa sau mă laud cu el, așa cum fac cu orice alt lucru drag mie. Nu cred că există vreun brașovean care să-și lase copiii, banii, familia și casa pe mâna unui om care este prezumtiv hoț. Ori, mincinos. A unuia care i-a demonstrat de-a lungul anilor că nu i-a păsat de altceva decât de propria persoană. Lărgind proporțional exemplul, așa e și cu Primăria. Aici sunt banii brașovenilor plătitori de taxe, aici, pe străzile orașului sunt copiii brașovenilor, părinții lor, colegii lor și toți cei dragi. Nu cred că există vreun om care și-ar lăsa tot ce are pe mâna cuiva în care nu mai poate avea încredere pentru că nu i-a demonstrat niciodată că-i pasă. Apoi, mai este un aspect în cadrul aceleiași comparații. Ce fel de gospodar este cel care are o casă frumos spoită, cu ferestrele pline de mușcate, dar în interiorul căreia oamenii sunt săraci, triști, cu facturile neplătite și plini de datorii? Îi las pe brașoveni să răspundă. 
Eu intru cu încredere în această competiție, pentru că am lângă mine o echipă frumoasă, deoarece PER are oameni capabili să conducă, într-o manieră ecologică, adică respectând legea, oameni corecți, nepătați, oameni care au demonstrat că înseamnă ceva ca indivizi pe propriile lor forțe și fără a obține toată viața lor privilegii din partea vreunui partid, oameni care se vor regăsi pe listele pentru Consiliul Local și Consiliul Județean Brașov.