marți, 16 februarie 2016

Blogger-polițistul Godină și-a dat demisia din Poliție. Ce bine că nu l-am crezut. Pentru că s-a răzgândit

Gata. M-am săturat. Vreau la mama. Vreau să vorbesc cu mama. Îmi dau demisia din Poliție, anunța azi, pe Facebook, nu în fața șefilor, așa cum face orice angajat care își dă demisia, polițistul blogger de la circulație, Marian Godină. Ba chiar a anunțat că își urăște șefii și colegii, de parcă polițiștii de la economic, judiciar sau dispariții ar fi de vină pentru problemele sale. Știrea cu demisia polițistului care scrie pe Facebook și pe blog despre șefii săi și despre noi, șoferii din România, a făcut imediat înconjurul ziarelor, posturilor tv și radio din toată țara. Nimeni nu s-a întrebat de ce un om al legii, purtător de uniformă, cu grade pe umăr nu este capabil să respecte ierarhiile, funcțiile, superiorii instituției de unde își ia leafa. Nu s-a întrebat nimeni de ce nu este capabil acest om să respecte instituția (de)militarizată din care face parte, cu toate rigorile ei, sau să o lase. Ba, dimpotrivă, mulți s-au solidarizat cu el și li s-a părut haioasă această insubordonare. Și l-au încurajat. Și l-au aplaudat. Ca și cum nu am fi expuși unui adevărat pericol în cazul în care toți cei care lucrează în acest aparat ar lua-o pe arătură și nu ar mai asculta ordinele superiorilor. Apoi, după ce toată presa a luat-o razna cu știrea privind demisia agentului de la circulație, ce face polițistul? Șterge postarea privind demisia și pune alta. Anunță că s-a răzgândit și că nu-și mai dă demisia. ”Nu am să demisionez. Sunt mai bine acum când am aflat că mama e bine.Nu eu sunt subiectul corpului de control care a fost azi la Brasov, ci alții.”, spune el pe Facebook.
Lucrurile au stat cam așa: anunțul privind demisia sa a fost urmat, întâmplător sau nu, de un comunicat al IGPR, care anunța prezența unui corp de control la IPJ Brașov. Imediat Godină își anunță demisia. Ca și cum, eu sunt demisionar, nu am de ce să dau ochii cu băieții din corpul de control al IGPR. Când vin precizări din partea IGPR și polițistul brașovean înțelege că nu pentru el se vor face verificări la IPJ Brașov, se liniștește și revine cu o postare nouă care o anulează pe cea privind demisia, deja ștearsă de pe contul său de pe rețeaua de socializare.
Mă aștept acum, după ce și-a urcat poliția brașoveană în cap, să se lamenteze și mai rău pe Facebook. Să urle că vrea la mama pentru că va fi izolat de colegii săi și de șefi. Lucru firesc, câtă vreme și-a declarat public ura față de ei. Apoi, cine și-ar mai dori un astfel de personaj în preajmă?
Nu-i contest calitățile de povestitor. Asta e altă poveste. Dar îi pun la îndoială bărbăția. Pentru că, de la un bărbat cu uniformă mă aștept să poarte discuțiile serioase față în față cu cei cu care are ceva de lămurit. Nu pe Facebook, nu pe blog. Și mă mai aștept de la un bărbat să înfrunte problemele de la job, nu să își anunțe demisia pe internet, Și, nu în ultimul rând, mă aștept de la un om al legii care își dă demisia, să nu și-o retragă după câteva ore. Măcar așa, de jenă. De la Godină nu am nicio așteptare. Este imprevizibil. A demonstrat-o deja.
Apoi, dacă e să cred gurile rele, se pare că înainte de a fi polițist la circulație a fost angajat al Armatei, undeva prin Turda. Și acolo ar fi avut probleme cu subordonarea și a fost trimis acasă. Dacă e așa. atunci nimic nu mă mai miră. Poate doar alegerea unei noi uniforme, cu tot ceea ce implică acest lucru.