marți, 2 decembrie 2008

Numele pe care-l porti are legatura cu caracterul tau?

Nu mai rad de Mircea Badea si nici nu mai mormai in legatura cu el ca ar fi prost crescut atunci cand rade de cei care poarta nume de familie hidoase. Am crezut ca nu e vina bietului om ca se numeste Slanina, sau Buca sau mult mai rau. Inca mai cred asta, fara indoiala, dar acum stiu ca exista o stransa legatura intre numele lui si caracterul pe care l-a mostenit sau dobandit. Adica, in vechime, pe vremea cand oamenii nu aveau nume de familie trecut in acte oficiale erau identificati dupa porecle. Slanina, fie pentru ca era gras, fie pentru alte cauze. La fel Chircitu, sau Subtirelu, Apetrei sau, mai rau, Manalunga, Nasrosu etc etc. Toate aceste ex-porecle s-au transformat in nume de familie care, intr-un fel sau altul, intr-o masura mai mare sau mai mica, ii definesc pe cei care le poarta. Asa cum s-a intamplat in cazul bunicilor mei, unul Dogaru, altul Mocanu, pentru ca, moti fiind, neamul lor se ocupa fie cu dogaritul, adica faceau butoaie si alte obiecte casnice din lemn, fie erau mocani si pasteau oile la munte. Din fericire, nici unul dintre aceste obiceiuri nu facea neamul de rusine. Erau doar porecle pentru a-l face pe interlocutor sa inteleaga despe cine se discuta. Spuneam ca numele pe care-l porti poate avea legatura cu genele care-ti formeaza, in final, personalitatea, caracterul, felul de a fi. Si mi s-a demonstrat ca asa e. Pentru ca si poreclele transformate ulterior in numele neamului tau au fost gasite de membrii comunitatii din care faceau parte stramosii tai si, cu siguranta, te definesc. intr-o masura sau alta. Am in preajma mea un om care poarta un nume de familie urat. O femeie. Este, ca si numele lui, un om urat, atat la fata, cat si la suflet. Urat si la vorba, dar si la caracter. Are un caracter atat de urat si de fatarnic, incat imi vine sa las totul balta si sa ma duc pe pustii numai pentru a scapa de imaginea acestei persoane. O persoana de care nu vom scapa niciodata, pentru ca nimeni altcineva nu o vrea. Asa ca, Mircea Badea are dreptate atunci cand spune ca nu poti pune intr-o functie importanta pe cineva cu un nume urat. Si sa rada. Pentru ca, desi numele nu ti-l alegi atunci cand te nasti, ci il dobandesti, intr-un fel sau altul el iti este transmis, prin sange, in tot ceea ce esti tu.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Hai Sebe, ca ai dreptate. da sa te vad ce zici acu': ce spui de unul care s/a lepadat de prenumele vechi,pe care cati nu il poarta in tara asta, si din GHEORGHE s/a facut GEORGE. Aici cum e? Nu ar trebui sa isi schimbe si numele, din SCRIPACRU in VIOLONISTU. Ca sa stim o treaba, nu? Nu tre sa imi raspunzi, te inteleg si daca taci!

Anonim spunea...

scuze, am tastat greit. SCRIPCARU am vrut sa spun.

blogu`lu`sebeni spunea...

iti raspund, de ce nu. sigur numele de familie are legatura, si aici, cu vreo indeletnicire stramoseasca. dar, sa stii, ca la tara scripcarii nu o duceau rau deloc. gandeste-te ca oamenii abia aveau dupa ce bea apa, dar mergeau la carciuma si plateau laitarii, si asta nu de-acum, ci dintotdeauna. cat despre prenume, nu e nicio problema. su stiu doua femei care si-au schimbat prenumele, iar una dintre ele scrie pe la ziare. nici mariana nu e cine stie ce prenume si poate as vrea sa ma cheme isabela, deci,si pe asta o inteleg. ma rog...e chestie de imagine. asa cred ei ca-si imbunatatesc imaginea.